Tırnak Hastalıkları
Tıpkı saçlar gibi tırnaklar da genel sağlık durumuyla ilgilidir. Sistemik açıdan bazı hastalıkların teşhisinde de mutlaka tırnaklar muayene edilmelidir. Tırnaklarda görülen kalınlaşmalar, çöküklükler, çizgilenmeler bize bazı hastalıklar hakkında bilgi vermektedir. Beslenmeden ilaç kullanımına, travma sonrası yapısının hasarlanmasından bazı enfeksiyon hastalıklarına kadar çeşitli faktörlerle ortaya çıkan tırnak hastalıkları tedavisi zor bir hastalık değild
Tırnakta Gözlenen Hastalıklar Nelerdir?
- Mantar bilindiği üzere tırnak hastalıklarının başında yer almaktadır. Nemli ve sıcak ortamlarda görülen mantar hastalığı ayaklarda daha çok ortaya çıkmaktadır. Çünkü ayaklar ayakkabıda kapalı kalır ve terler bu da mantar enfeksiyonunun gelişimini sağlar.
- Liken planus da bir deri hastalığıdır. Tırnakları olumsuz etkileyebilen liken planus tırnaklarda çizgilenmeye neden olabilir.
- Sedef hastalığı sadece tırnakta olabilir. Sedef hastalığında tırnak kalınlaşması, sarı renk tırnak oluşumu, çukurluklar görülebilir.
- Bakteriyel enfeksiyonlar da tırnaklar ve etrafına yerleşebilirler.
- Melanom da tırnakta koyu renge neden olmaktadır. Melanom tehlikeli bir cilt kanseri olduğundan derhal bir dermatoloğun görmesi ve incelemesi en doğru adım alacaktır.
- Tırnak batması sıkça görülen bir rahatsız olup genelde tırnağın kesimine ve yanlış ayakkabı seçimine bağlı olarak gelişir. Tırnaklar çok dipten olmayacak şekilde düz kesilince ortadan kalkabilen bu problem de tırnak hastalıkları kategorisi altında incelenmektedir.
- Dolama yani paronişi de sık görülen tırnak hastalıklarından birisidir. Tırnağın çevresinde yer alan dokularda kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur. İltihap birikir ve tırnağın fonksiyonunu olumsuz yönde etkiler. Akut dolama bakterilere bağlı olarak oluşurken kronik dolama ise sedef, egzama gibi hastalıklara ikincil gelişebilmektedir.