Mantar Hastalıkları

Mantar Hastalıkları

Yüzyıllardır görülen mantar hastalıkları yaş, cinsiyet fark etmeksizin tüm bireylerde farklı faktörlere bağlı olarak görülebilir. Bir çeşit deri enfeksiyonu olan mantar hastalıkları saçlı deride, deride ve tırnaklar da görülebilir. Mantar enfeksiyonu sıklıkla nemli ortamda gelişir.  Ayakkabı, terlik, havlu, bahçe, duş, jimnastik salonları, camiler gibi kalabalık ortamlar nemlidir ve bu alanlarda mantarların bulaşma ve üreme olasılığı bulunmaktadır. Tüm mantar hastalıkları bilindiği üzere bulaşıcıdır ve kolaylıkla yayılır. Ayak ve tırnak mantar hastalıkları tedavi edilmez ise vücudumuza yayılım gösterebilir ve ikincil olarak  bakteriler de eklendiğinde vücutta ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu nedenle, biran önce mantar hastalıklarının tedavisi sağlanmalıdır.

Doğanın kendisinden ya da bireylerden geçebilen  mantar enfeksiyonu bulaşma ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Genelde bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde görülen mantar hastalıkları çocuklarda da  görülür. Sıklıkla kasıklarda, ayak parmak aralarında görülen mantar hastalıkları tedavisi olan bir hastalıktır.

Mantar Hastalığı Neden Olur?

  • Ayakların ve ellerin sürekli nemli veya ıslak olması
  • Yaz mevsiminde kapalı ayakkabılar ile ayakların nemli kalması
  • Yaz mevsiminde sürekli terlenmesi ve bu terlerin arındırılmaması
  • Kişisel temizliğin ihmali
  • Çorap, terlik ve havlu gibi ortak kullanılan eşyaların dezenfekte edilmemesi
  • Havuz ya da plajlarda temizliğin yapılmaması
  • Tırnak makası ve törpünün ortak kullanılması mantar hastalığına sebep olan faktörler arasında sayılır.

Askerlerde, sporcular da ve uzun süre ayakta kalan kişilerde görülebilen mantar hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gereken cilt hastalıklarının başında yer alır.